Inchide

A Szikra az Adrián


 

     Az Erdőhegyi Iskola diákjainak egy csoportja, a Szikra Csoport, egy hetes jutalomtáborban vett részt Horvátországban, Pusztai Mária-Matild, Pusztai Levente-Attila, Sime Judit és Sime Ioan-Sorin kíséretében. A tábort a mórahalmi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány, „Csillagének a Földért”-Magyarok Karácsonyi Világjátéka elnevezésű versenyen nyerték, betlehemezéssel. Tavaly decemberben végig betlehemezték Kisjenő utcáit, eljutottak templomokba, korházba, üzletekbe és gyárakba, ahol mindenütt támogatásban volt részük.

    A Szikra Csoport tagjai: Dávid Benyámin, Demeter Réka, Gácsi Botond, Göröngyi Barbara-Lenke, Kovács Kamilla-Beatrix, Kovács Krisztián-Ervin, Molnár Adrienn, Orbán Ágota-Dóra, Pusztai Levente-Zoltán, Schuler Beatrix, Szabó Richárd és Tősér Kitti, július 2-án déli órában indultak Kisjenőből, majd Szerbiában csatlakoztak a törökkanizsai és zentai betlehemezők is.

  Július 3-án, kora reggeli órákban pillanthatták meg először az Adriát, majd a szállások elfoglalása és a kicsomagolás után, következhetett az első fürdőzés. Programokban gazdag hét következett,  minden nap más-más strandon fürödtek. Csütörtökön Basko Polje vizében mártóztak meg, majd pénteken Splitbe látogattak, ahol megtekintették Diocletianus császár palotáját, majd Baska Vodán fürdőztek. Szombaton Makarskába látogattak, ahonnan áthajóztak Brac szigetére és megmártóztak a hatalmas hullámokban és a sötétkék vízben. A vasárnap szentmisén vettek részt a basti római katolikus templomban, majd az ebédet követően a makarskai városi strandon fürödtek.

   A hétfői program késő éjszakába nyúlt. Az omisi kalózvár meglátogatása, fürdőzés, motorcsónakázás a Cetina folyó torkolatában és éjszakai fürdőzés Baska Vodán volt napirenden. Kedden búcsút vettek az Adriától, egy Basko Polje-i fürdőzéssel és szerdán hajnalban hazafele indultak. Rövid megálló volt beiktatva Mostarban, ahol a régi hidat és az óvárost tekintették meg. Itthon már nagyon vártak mindenkit és jó volt újra látni az ismerős arcokat.

   Köszönjük a tábor szervezőjének Dr. Varga-B. József projektvezetőnek a gondoskodást és a felejthetetlen élményeket. Köszönjük a törökkanizsi és zentai pedagógusoknak és diákoknak, hogy új barátokra tehettünk szert. Köszönjük a szülőknek, hozzátartozóknak, ismerősöknek a sok segítséget és támogatást. Köszönjük valamennyi kisjenői és környékbeli nézőnknek és támogatónknak, hogy megtekintették előadásunkat és ez által hozzájárultak a tábor megnyeréséhez és ahoz, hogy megmutathassuk érdemes az Erdőhegyi Iskola diákjának és magyarnak lenni!

 

A győrújbaráti táborban

 

A Kisalföldi Társaság jóvoltából, idén is részt vehettek diákjaink, Máté Erzsébet és Molnár Erzsébet pedagógusok kíséretében a győrújbaráti táborban. A jutalomtáborban felejthetetlen élményekkel gazdagodtak: Göröngyi Barbara Lenke, Kiss Erik, Mihăiescu Cristian Ladislau, Orbán Ágota Dóra, Pusztai Levente Zoltán és Schuler Beatrix.

   Vasárnap, július 13-án indultak útnak és rövid pannonhalmi megálló után érkeztek meg a táborba, ahol már várta őket a Kisalföldi Társaság elnőke, Dr. Baytai András. Hétfőn szabadprogram volt, körbejárták a tábort, fürödtek a medencében és ismerkedtek a többi táborlakóval. Kedden, Győrbe látogattak, ahol megtekintették a város nevezetességeit. Szerdán Balatonfüreden voltak, sétáltak, hattyúkat etettek, fagyiztak és végül nagyot fürödtek a Balatonban.

   Csütörtökön és pénteken kézműves tevékenységeken vettek részt, mindenki készíthetett magának különböző technikák alkalmazásával karkötőt vagy nyakbavalót, sőt ajándékot is az itthoniaknak.

   Szombaton, gyönyörű emlékekkel telve indultak haza. Útközben  megálltak Budapesten ahol meglátogatták a Parlamentet. 

Egyik résztvevő tanuló így foglalta össze a hét történéseit: „Ennek a hétnek minden egyes perce tökéletes volt, mert új embereket, helyeket ismertem meg. Hét hektáron minden megvolt amit egy gyermek kívánhatott: játszótér, kaja, zene, tánc, szórakozás, új barátok, kézimunka, csocsó, medence, sportpályák, természet és szeretet.”

  Köszönjük a Kisalföldi Társaságnak a támogatást amivel lehetővé tették a táborban való résztvételt, a kirándulásokat, a gondoskodást és a szeretetet amivel elhalmozták pedagógusainkat és tanulóinkat!

 

Sime Judit

Galerie Foto