Inchide

Az anyanyelv nemzetközi napja az Erdőhegyi Iskolában


Március 7-én, a tavalyi évhez hasonlóan, az V-VIII osztályos tanulók és pedagógusaik közösen megünnepelték az anyanyelv napját. Iskolánk benevezett  a Román Tanügyminisztérium (Direcţia Generală Învăţământ în Limbile Minorităţilor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale) által ez alkalomra kiírt pályázatra, amelynek tevékenységei 2014 február 1-május 1 között zajlanak. Idei témánk, a kerek évforduló kapcsán: „Dózsa György-500-történelem, irodalom, művészet”. A tevékenységről egy rövid leírást, valamint egy power-point bemutatót és egy szórólapot kell eljuttatni a pályázat kiírójának, az eredményhirdetésre május 5-én kerül sor.

     Bemutató és osztályok közötti vetélkedő is zajlott. A zsűri tagjai, Bíró Margit, Pusztai Matild és Sime Ioan-Sorin pedagógusok pontozták a diákok munkáját. A tanulók nyomon követték Dózsa György életútját, a parasztháborúban játszott szerepét is tanulmányozva, majd feladatlapot töltöttek ki a tanultakból. Irodalmi témában is feladathoz jutottak a csapatok, majd közösen meghallgatunk pár Dózsa Györgyről szóló költeményt, valamint Erkel Ferenc operájának részleteit. Díjazva voltak tanulóink legsikeresebb Dózsa-portréjai is, majd megtekintettünk egy rövid bemutatót a fellelhető Dózsa szobrokról és festményekről. Idén is megválasztottuk a legszebb magyar szót. A szeretet végzett az első helyen, majd következett a tenger és a foci szavunk.

       Anyanyelvünk drága kincs, ápolása, történelmünk ismerete mindannyiunk mindennapi kötelessége. Magyarnak lenni globalizált világunkban válalás kérdése, ezért ünnepségünk végére  Illyés Gyula gondolatait kapta „házi feladatként” minden résztvevő: „Egy népet nem a testi hasonlóság, hanem a közös múlt, a hasonló gond, az egy haza levegője egyesít s választ el egy más múltú és más jelenű néptől. Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog”.

Sime Judit