Inchide

”Copacul Reginei”, pentru prima dată cultivat în Chișineu-Criș


Arborele cu cea mai rapidă creștere din lume se cultivă și în orașul nostru, familia Avram reușind de doi ani să-i deslușească toate secretele.

Traian Emilian Avram este student al facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, iar de doi ani îmbină studiul cu practica, ocupându-se personal de această specie de arbore, Paulownia Elongata.

Mi-a venit această idee după ce inițial am auzit un zvon, m-am documentat și după ce am făcut un drum pentru vizitarea unei plantații în județul Cluj m-am decis să mă axez pe această specie. Am ales Paulownia Elongata deoarece este cea mai bine aclimatizată la clima noastră, are un lemn de culorea smaraldului și este supranumit și copacul reginei. Are foarte multe avantaje, printre care creșterea foarte rapidă, ajungând în 4 ani la 30 de cm în diametru și până la 8 metri în înalțime. Pe lângă aceastea, mai prezintă foarte multe avantaje, cum ar fi calitatea superioară a lemnului si o rezistență uimitoare, fiind supranumit aluminiul lemnului, este des folosit în industria constructoare de yachturi datorită impermeabilități sale, a instrumentelor musicale, mobilei și ormamentelor, ”, ne lămurește Traian Emilian Avram.

În această frumoasă afacere de familie toată lumea este implicată, plantele necesitând o atenție suplimentara în ceea ce priveste irigarea și păstrarea terenului curat și fertilizat. De asemenea, așteptările familia Avram sunt pe măsura muncii depuse, ”așteptarile sunt destul de mari, deoarece am o experiență mare și știu ce poate această plantă! Anul acesta voi înfiița o cultura de 1,3 hectare,iar daca doriți plante sau pentru detalii suplimentare mă puteți contacta la numărul de telefon 0753566542! ”, a mai precizat T.E. Avram.

Celor care doresc să cultive acest arbore fie în scop ornamental, cât și pentru masa lemnoasă, le este  recomandat cu încredere. Din punct de vedere ornamental, florile sunt asemănătoare magnoliilor, cu un miros puternic aromat, iar pentru masa lemnoasă, după 4 ani de la prima recoltare profitul net poate ajunge la peste 30000 de euro la hectar, în funcție de calitatea lemnului, după spusele familiei Avram.

 

A.Bejan

 

 

Galerie Foto