Inchide

Cu frâna de mână


De câţiva ani, Chişineu-Criş parcă înaintează cu frâna de mână trasă. Vorba vine „înaintează”, pentru că senzaţia este că oraşul stagnează de ceva timp. Cauza cea mai plauzibilă ar fi criza economică, declanşată în 2008, dar care şi-a atins apogeul în România undeva în 2010-2011. Însă, acum suntem în 2014, iar criza locală pare să nu se mai termine, semn că nu doar efectele economice de acum 3-4 ani reprezintă singura cauză.

Actuala administraţie şi-a făcut un obicei din a se plânge că nu primeşte bani, că izolarea financiară a Chişineu-Crişului îşi are originea de la unele răzbunări politice. Că de vină este Opoziţia, care în judeţul Arad este la Putere şi se răzbună pe comunităţi adverse, cum ar fi, spre exemplu, Chişineu-Criş. Dar, politicul e politic, iar administraţia e… cu totul altceva, chiar dacă e exercitată tot de oameni politici.

Invocatul factor politic poate fi adus şi ca şi contraargument, din moment ce Chişineu-Criş, cu o conducere USL, n-a primit de doi ani – de când această alianţă este la guvernare – fonduri nici de la bugetul central!

În concluzie, nu cred că e vorba de o răzbunare politică, ci mai mult de o incapacitate de a atrage fonduri pe baza unor proiecte reale, argumentate. Şi, dacă tot vorbeam de „frâna de mână”, menţinerea acestei stări de stagnare poate duce la o „gripare” pe termen lung a administraţiei locale.

 

Teofil Grădinaru