Inchide

„Eforturile medicilor români sunt răsplătite mai bine în străinătate” - Interviu cu Ioana Ignat


În timp ce spitalele româneşti îşi restrâng activitatea, tot mai mulţi medici români preferă să plece din ţară. Am trecut cu pu­ţin în a doua jumătate a anului 2012 şi constatăm că mai mult de 1500 de medici şi rezidenţi români au părăsit ţara de la începutul anului.

Este o realitate tristă, care-şi are răspun­sul în deficienţele sistemului de sănătate românesc şi lipsa de oportunităţi pentru medicii noştri, versus condiţiile atractive ce li se oferă în vestul Europei.

Ioana Ignat s-a născut în Chișineu-Criș. A absolvit medicina în 2011 iar în prezent este medic rezident la clinica de cardiolo­gie a spitalului Marienhospital din Bot­trop, Germania.

- Ce te-a determinat să alegi Germania? Ai luat în considerare şi alte variante?

- Pe măsură ce trec cei şase ani de fa­cultate începem fiecare să ne gândim tot mai serios la viitorul nostru profesional. Am ales cardiologia încă din primii ani de facultate. Ştiam exact ceea ce îmi do­resc să fac. Vorbind cu medici rezidenţi cardiologi din Timișoara mi-am dat sea­ma că așteptările mele erau departe de realitatea prin care trec ei. Lipsa de apa­rate medicale și fonduri pentru medi­camente îi limitează foarte mult în di­agnosticarea și tratarea pacienților. Am început să iau în considerare și alte vari­ante... Franța, SUA, Germania. Cred că oricare decizie ar fi fost una bună, dar în momentul de față mă bucur foarte mult că am ales Germania. Eram studentă în anul 5 când am început să învăț germa­na, iar în anul 6 am făcut practica de vară la Uniklinikum Ludwig-Maximilian din München. Mi-am dat seama că într-un astfel de spital așavea posibilități mult mai mari de a mă dezvolta profesional față de ce mi s-a oferit în țară.

- Din ce motive pleacă medicii români în alte ţări?

- Cred că fiecare din miile de medici care profesează acum în alte țări au luat aceas­tă decizie în primul rând din motive pro­fesionale și financiare. Vor ca eforturile depuse timp de șase ani să fie răsplăti­te iar cunoștințele acumulate în timpul facultății să poată fi puse în practică.

- Cum sunt apreciaţi medicii rezidenţi români în străinătate? De ce sunt ţări­le din vest interesate să atragă medici români?

- În ţările din vest există de câţiva ani un deficit de medici (atât rezidenţi cât şi specialişti). Din acest motiv, spitalele din Germania, Franţa, Marea Britanie au început să angajeze medici din Româ­nia, Polonia, Grecia, Bulgaria și din alte țări cu un sistem medical mai slab de­cât al lor. Medicii rezidenți și specialiști (pe care îi cunosc eu) s-au integrat foar­te bine, având performanțe pe măsura așteptărilor, fiind foarte apreciați în spi­talele din Germania.

- Care sunt perspectivele tale profesio­nale? Iei în calcul și posibilitatea de a te întoarce în România?

- Plănuiesc să îmi continui rezidențiatul pe cardiologie până în 2018 când îmi voi susține examenul de specialitate, pentru a lucra mai apoi ca medic specialist. De­ocamdată sunt foarte mulțumită de tot ceea ce am întâlnit aici și nu găsesc ni­ciun motiv pentru care așpleca. Spita­lul la care lucrez oferă un cadru optim dezvoltării mele profesionale iar datori­tă colegilor atmosfera de lucru este foar­te plăcută.

- Ce te-ar determina să profesezi în ţară? Cum vezi viitorul sistemului me­dical românesc? Cum ar putea redeveni atractiv pentru tinerii medici?

- Cu optimism sper ca sistemul medical român să evolueze și să ajungă la același nivel cu cel din țările din vestul Euro­pei. Sunt convinsă că studenții și medicii rezidenți români au potențial profesional și merită un mediu de lucru corespun­zător. Cred că îmbunătățirea condițiilor de muncă și mărirea salariilor ar fi mo­tive pentru care tinerii medici ar alege să profeseze în România.

                                                                                                                             Laurenţiu Gavra