Inchide

Grupul de Acțiune Locală "Microregiunea Văilor Crișurilor Alb și Negru"


Un program util pentru economie, în special pentru mediul rural, este cel al grupurilor de acțiune locală (GAL), prin intermediul cărora companiile, împreună cu autoritățile locale, pot "depista" problemele comunităților și orienta banii europeni către rezolvarea acestora. În prezent, peste  163 de grupuri de acțiune locală își "distribuie" fondurile europene la nivelul satelor și orașelor mici din România.

Pe baza întocmirii unui proiect de dezvoltare locală, fiecare GAL a obținut o finanțare din fondurile europene prin programul LEADER din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Un astfel de GAL există din 2011 și în zona noastră, cu sediul în Socodor, președintele asociației fiind primarul Ioan Jura. Asociația Grup de Acțiune Locală “Microregiunea Văilor Crișurilor Alb și Negru” reprezintă  un parteneriat public-privat, constituit în conformitate cu cerințele Autorității de Management pentru PNDR. Potrivit informațiilor primite, parteneriatul este unul majoritar privat, având un număr total de 41 de membri   din care 11 APL-uri. Teritoriul GAL MVC cuprinde orașul Chișineu-Criș și localitățile: Socodor, Grăniceri, Pilu, Apateu, Zerind, Mișca, Cermei, Sintea Mare, Beliu, Craiva, Hășmaș, Archiș, Șicula, Seleuș, Șepreuș, Zărand, Șimand și Olari.

Scopul asociației este implementarea axei IV LEADER din cadrul PNDR. Contractul încheiat cu APDRP pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a fost semnat în 29 decembrie 2012 și are ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015. Valoarea publică totală a strategiei implementată de GAL MVC în teritoriu este de peste 2,2 milioane de euro.

 

AGROMEC CHIȘINEU-CRIȘ, beneficiar în cadrul GAL MVC

În primăvara acestui an, beneficiarul unui nou contract de finanţare gestionat de GAL Microregiunea Văilor Crişurilor Alb şi Negru este SC AGROMEC CHIȘINEU-CRIȘ SA,  proiectul finanţat – „Achiziţie Utilaje Agricole pentru Modernizarea Exploataţiei Agricole a SC Agromec Chişineu Criş S.A, în Judeţul Arad” –   fiind în valoare totală de 70.000 de euro. Potrivit reprezentanților GAL MCV, prin acest proiect, societatea își va achiziționa un tractor, două semănători și două pluguri reversibile.

Este primul proiect câștigat de un beneficiar din Chișineu-Criș întrucât, conform ghidurilor solicitantului din cadrul PNDR, teritoriile urbane sunt eligibile pentru obținerea de finanțare doar pe axa I.

Acest beneficiar se alătură celor 51 care au deja semnate contracte de finanţare pentru proiectele depuse prin intermediul GAL MVC. Până în primăvara 2014, prin intermediul GAL MVC, beneficiarii din zonă au semnat contracte prin care vor obţine finanţări totale de peste 1,6 milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 70% din valoarea totală a strategiei de dezvoltare a GAL MVC. "La finele lunii februarie, în centralizarea făcută de către Autoritatea de Management pentru PNDR, GAL MVC ocupa locul 6 în ceea ce privește stadiul implementării strategiilor de dezvoltare locală, din cele 163 de GAL-uri autorizate la nivelul țării. De asemenea, în aceeași perioadă derulată de la semnarea contractului de finanțare cu APDRP, GAL MVC a organizat 151 de vizite în teren/ seminarii /schimb de bune practici, cu participarea a circa 410 persoane din teritoriul GAL dar și din afara teritoriului ", precizează reprezentanții GAL MCV. 

                                                                                 Corina Dumitraș