Inchide

Interviu cu Dan Hididiș


- Dane, spune-ne te rog, despre anii petrecuți în Chişineu-Criş. Câte clase ai absolvit aici, cine ți-a fost învățătoare şi mai apoi diriginte?

- Am petrecut opt ani în Chişineu-Criş, perioadă în care am fost, la început, elev la şcoala primară: între 1989 şi 1993, în clasa doamnei învățătoare Elena Popa. După care, în gimnaziu, dirigintă mi-a fost doamna Aurelia Suciu.

- Care a fost parcursul tău universitar? Cum ai ajuns să studiezi în Franța? Ce recomandări ai pentru cei interesați să-şi urmeze studiile în străinătate?

- În timpul ultimului an de liceu, la Moise Nicoară (Arad), am decis ca la Bacalureat să dau proba orală de limbă străină în Franceză. Ca şi o paranteză, prima mea întâlnire cu limba franceză a fost cu puțin timp înainte de a merge la şcoală. Dar totul a devenit serios începând cu clasa a doua, odată ce a devenit prima limbă straină care mi-a fost predată la scoală, doamna Aurelia Suciu fiindu-mi profesoară de franceză în perioada când am învățat la Criş. Revenind la ultimul an de liceu ... probabil că seriozitatea cu care mă pregăteam pentru proba de franceză a BACului a determinat-o pe doamna Lucia Ungur profesoara mea de franceză de atunci  să mă încurajeze să candidez pentru o bursă de studii în Franța în cadrul unei şcoli de ingineri: Institut National des Sciences Appliquées (INSA). Este o şcoală cu campusuri în mai multe oraşe, cel care m-a acceptat fiind INSA Rouen. Aşa se face că în septembrie 2001 am ajuns să studiez în Franța. În ceea ce priveşte parcursul universitar, am petrecut primii doi ani (ceea ce se numeşte în cadrul acestei şcoli „premier cycle”) în Rouen. Iar în urma trasferului la INSA Lyon, am studiat Informatică pentru următorii trei ani („cycle ingénieur”), până la absolvire. Nu pot decât să încurajez pe oricine ar dori să urmeze studii în străinătate, fie şi numai pentru un semestru (în cadrul programului Erasmus, de exemplu). Din propria experiență pot spune că un student venit din România nu va fi neapărat privit cu multă simpatie dar urmând cursurile cu asiduitate şi fiind bine pregătit pentru examene, răsplata îi va fi pe măsura efortului. Nu mă refer numai la răsplata de natură academică, ci şi la cea de natură socială pentru că astfel îți câştigi simpatia şi aprecierea colegilor.

- Care e parcursul tău profesional, sau reperul major actual?

- Imediat după terminarea studiilor, în vara anului 2006, m-am angajat la departamentul IT al societății Groupe Casino, în localitatea Saint Etienne. În toată această perioadă am ocupat un post de analist în diferite domenii IT iar actualemente lucrez în cadrul platformei SOA (Service-Oriented Architecture).

- Ce amintiri plăcute cu şi despre foştii colegi sau profesori, locuri sau lucruri preferate din Chişineu-Criş sau Sintea Mare (satul bunicilor) îți vin în minte?

- Fiind plecat de atâta vreme din Chişineu-Criş, multe amintiri s-au şters. Au fost, cu siguranță, plăcute multe dintre ele. Dar şi unele mai puțin simpatice. În schimb, de Sintea îmi amintesc mereu cu drag. Vară după vară mergeam la pescuit ... deşi mai mereu mă întorceam cu desaga goală şi ars de soare. Cert este că pe malurile Teuzului am cunoscut o bună şcoală a răbdării.

 Costel Brescan