Inchide

Interviu cu Gina Morar: Locul în care m-am maturizat şi mi-am clădit un viitor


Gina Morar
Gina Morar

Mirajul occidentului este poate  ceea ce ne atrage şi ne îndeamă să ne încercăm norocul într-o altă parte a lumii. Lucrurile însă nu sunt atât de simple precum par. Îndrăzneala de a-ți croi un drum printre străini, într-o țară precum Spania, în care în prezent şomajul în rândul tinerilor se apropie de cote alarmante, demonstrează calitățile pe care protagonista din acest numar le deține pentru a răzbi cu succes. În urmă cu zece ani, Gina Morar lua hotărârea de a-şi urma familia la Taravela de Reina, în centrul peninsulei iberice. 

Aveam doar 17 ani şi eram convinsă că trebuie să fac sacrificiile necesare dacă vreau sa am grijă de propriul viitor şi nu invers”, îşi aduce aminte Gina. A urmat o perioadă în care munca era cuvântul de ordine, dar rezultatele nu au întârziat să apară. „Am reuşit după un timp să ne punem lucrurile la punct în țară, o prioritate pentru care am venit aici, iar mai apoi am avut  şansa să ma ocup de mine, astfel am urmat cursurile de  asistentă de zbor pe care le-am şi absolvit”, susține Gina.  “E ceea ce visez de o viață, să am acel loc de muncă care să-mi permită să călătoresc” adaugă ea. Gina nu s-a dat la o parte de la muncă niciodată, astfel ea  a experimentat diferite domenii şi în locuri diferite, “de la muncă pe plajă în perioada sezonului estival pe litoralul spaniol, la cea de barman în cunoscutele pub-uri din Londra, sau la meseria în care mi-am creat o experiență  cea de infirmieră într-un centru de bătrâni, astfel nu am spus niciodată nu experiențelor noi”, susține Gina. Şi pentru că locul de muncă îi permite  mai multă flexibilitate, ea momentan urmează o şcoală de pregătire pentru  admiterea în învățământul superior. “Îmi doresc să urmez  o facultate în domeniul juridic, sunt foarte conştientă că nu va fi simplu dar ştiu că îmi va deschide noi perspective şi o siguranță pentru viitor” consideră ea. Cu toate că  în prezent şomajul a devenit o realitate cruntă în Spania, Gina a reuşit prin seriozitate să le câştige încrederea angajatorilor, practicând şi în prezent meseria de infirmieră. Familia ei s-a reîntors în țară după aproape un deceniu  departe de casă. “Ei şi-au încheiat socotelile aici,  în toți  aceşti ani au dus dorul atmosferei pitoreşti de la noi din  Criş şi cred că cel mai mult le-au lipsit oamenii de acasă, acei vecini şi cunoscuți cu care mai schimbi o vorbă  şi care nu te lasă la nevoie” completează ea referitor la familia-i repatriată.

Cu toate că momentan nu se gândeşte la o posibilă întoarcere, pentru Gina oraşul natal reprezintă familia, bunicii  şi poate cele mai frumoase amintiri petrecute cu cei dragi.  „Am decis să urmez un alt drum, ştiu cât de mult îmi vor lipsi atât părinții cât şi fratele meu Liviu, care mi-au fost tot timpul alături în aceşti ani, însă pentru mine Spania e țara unde mi-am îndeplinit cele mai multe dorințe, e locul în care m-am maturizat şi unde am învățat să-mi clădesc singură un viitor”, spune în incheiere Gina Morar.

 

Laurenţiu Gavra