Inchide

Interviu cu Nicu Botaş: Îţi trebuie puţin curaj şi un pic de nebunie să laşi totul şi să pleci”


Nicu Botaş
Nicu Botaş

În primul rând, de ce Stockholm? Ce te-a determinat să alegi  acest drum?

A fost o întamplare. Era în vara lui 2007, când un prieten de-al meu mi-a propus să merg cu el în Stockholm în ideea de a ne găsi ceva de muncă. A fost primul pas ce l-am facut dar nu am avut voința de a rămâne sa-mi fac un viitor acolo. A urmat încă o încercare în 2009, tot fără rezultat. Abia în 2011, dupa multe nereușite, am decis să-mi iau soția și tot ce aveam într-o mașină și să plecăm la drum pt un viitor mai bun.

Cum te-ai acomodat cu noul stil de viață?

M-am acomodat destul de ușor având în vedere că am mai fost plecat în aceeași țară de două ori în ultimii ani. Aveam emoții în ceea ce o privea pe soția mea, dar am ajuns la concluzia că amândoi ne simțim foarte bine aici iar cel mai important e că ne avem unul pe celalalt aproape, ajutând foarte mult la depășirea obstacolelor ce intervin.

Inițial, știai pentru ce post vei aplica?

Da, am avut un așa zis „target” dar pot să spun că sunt un optimist. Am dat câteva telefoane inainte să plec și am avut anumite promisiuni pe cand voi ajunge aici dar nimic concret. In schimb am avut puterea să cred că totul va merge înspre bine și nu voi da inapoi, indiferent ce s-ar intampla.

Ce ne poti spune despre domeniul în care lucrezi? Iți place ceea ce faci?

Lucrez într-o tâmplarie, sunt proiectant de mobilier și pot să spun că e tot ce mi-aș fi dorit vreodată. Suntem relativ o companie mică, facem mobilier la comandă în stil Gustavian, avem onoarea să facem proiecte pentru Prințesa Victoria și de curând am primit ``Sigiliul Regal``. Nu știu  cât de corect am tradus, dar e ceva de foarte mare valoare și suntem cu adevărat mândri de asta. 

Comparativ cu job-urile avute în România, cât timp liber ai acum și cum îl petreci?

Nu știu dacă am timp liber mai mult decât în România. Lucrez opt ore pe zi, de luni pânâ vineri. De petrecut pot să zic ca îl petrec cu mai multă relaxare dat fiind faptul că am în minus grija banilor și a greutăților pe care le aveam pe când trăiam în România. Petrec mult timp în aer liber, cum ar fi caiac, windsurf, plajă pe timp de vară iar pe timp de iarnă îmi place să merg la patinaj pe lacurile înghețate, ski, sporturi de iarnă, bazin închis și tot ce înseamnă mișcare. Deseori mergem să vizitam orașul, e foarte frumos și captivant.

Cum ai descrie relația cu șeful tău, cât și cu cei ce îți sunt colegi?

Șeful meu se numește Lars Bondesson și aș putea să spun că îl consider ca parte din familia mea. Dacă angajatorii din Romania ar avea 10% din personalitatea lui, mulți dintre voi ați avea o viață mult mai bună. Cât despre colegi, pot să spun că suntem uniți, muncim în echipa și petrecem în familie.

Ai sfatui românii din Chișineu-Criș, dar nu numai, să aleagă aceeași destinație în vederea găsirii unui loc de muncă?

Da, dacă crezi că stăpânești o meserie, oricare ar fi ea și nu ești mulțumit de rezulatele obținute în România, ia-ți inima-n dinții și fă un pas pentru un viitor mai bun. Aici sunt șanse să demonstrezi ceea ce poți și ești răsplătit pe bună dreptate. Îți trebuie puțin curaj și un pic de nebunie să lași totul și să pleci.  Dar uită-te ..... eu sunt aici și mi-e foarte bine!

Cât de des te întorci acasă?

Pănă acum am venit acasă de două ori pe an, de Crăciun și în vară. S-ar putea ca de acum înainte să venim mai rar, doar pentru ca am dori să vizităm și alte locuri în afară de Chișineu-Criș. (poate că mama nu e prea încântată de  această idee J)

Te-ai reîntoarce în țară sau îți imaginezi un viitor în Suedia, chiar și peste ani?

Deocamdată aici mă ține slujba, apartamentul și viața pe care mi-am format-o aici. Ceea ce simt acum nu mă determină să mă mai întorc vreodată în România dar după cum e vorba aceea,  niciodată să nu spui niciodată.... Vom trăi și vom vedea! 

 

Bogdan Banciu

Galerie Foto