Inchide

Interviu cu Silvia Pantoș: “Visul meu dintotdeauna a fost să vizitez lumea şi America m-a fascinat mereu


Silvia Pantoş, o tânără ambiţioasă
Silvia Pantoş, o tânără ambiţioasă

Silvia a absolvit liceul la Criș și faculta­tea de Management la Arad iar acum lu­crează peste mări și ţări, tocmai în Sta­tele Unite. Visul său de-o viaţă a fost să vadă lumea și a reușit. Acum străbate mări și oceane, vizitează insule și ţări exotice lucrând pe unul dintre cele mai mari vase de croazieră din lume. Un exemplu real că îţi poţi îndeplini visul cu multă voinţă și curaj.

 

Ce te-a determinat sa iei hotarârea de a pleca tocmai în SUA?

Visul meu dintotdeauna a fost să văd lumea iar America m-a fascinat mereu. Motivele sunt multe, de la posibilitatea de a interacționa cu diferite culturi și faptul că orizonturile mele profesiona­le și personale se extind constant, până la faptul că vizitez locuri diverse gratuit.

De ce ai ales tocmai acest job?

Ofertele pentru România erau limi­tate, astfel că am ales un job care îmi place, mi se potrivește și îmi permite să văd lumea. De asemenea, lucrând pe un vas de croazieră unde cazarea și mânca­rea sunt asigurate de angajator, am po­sibilitatea să pun deoparte cea mai mare parte a salariului.

Care au fost pașii pe care i-ai urmat ca să ajungi în SUA?

Am aplicat în septembrie 2011 pe In­ternet pentru un job și am fost contac­tată imediat de agenția din Brașov care m-a invitat la interviu pentru poziția de asistent ospătar. Acolo, am obținut un loc de muncă mult mai bun pentru care sunt platită dublu și care presupu­ne să lucrez mai puțin, la un restaurant de specialitate. A urmat interviul pen­tru viză. Costurile plecării ajung la 1500 euro. Am plecat după cinci luni.

Poți să ne descrii viața ta pe vas? Ce dă savoare vieții pe mare?

Totul, interacțiunea zilnică cu peste 60 de naționalități, oaspeții diverși și por­turile superbe. În timpul liber, merg în excursii, fac scufundări sau mă relaxez pe plajă. Pe vapor, mă bucur de saună, sala de fitness, jacuzzi, alerg pe puntea vaporului pe o pistă special amenaja­tă fac plajă sau studiez la Centrul de formare. Lucrez cam șapte ore pe zi. În serile când sunt liberă, merg la specta­colele și clubul de pe vas. Vasul de croa­zieră e un loc fascinant, un orașpluti­tor care oferă pasagerilor foarte multe activități. Carnival Cruise Lines sunt renumiți pentru viața frumoasă pe care le-o oferă angajaților. Săptămânal, sunt organizate numeroase evenimente.

Care sunt planurile tale pe mai de­parte?

Planul meu pentru următorii cinci ani este să “cresc” în companie, să lucrez in departamentul resurselor umane ca for­mator. Pe termen lung însă, îmi doresc să am un loc de muncă pe “uscat”, pre­ferabil în America.

Ce înseamnă Crișul pentru tine? Crezi că te vei întoarce acasă cândva?

Crișul înseamnă pentru mine fami­lie, prieteni, amintiri. Este locul în care mi-am petrecut o parte frumoasă din viață. Reușesc să țin legătura săptămâ­nal cu familia și prietenii cu ajutorul in­ternetului și asta mă face să nu simt atât de tare dorul de casă. Plănuiesc să-mi construiesc un viitor în America, deci nu cred că mă voi întoarce în România curând.

                                                                                                                                   Alexandra Nădăban