Inchide

Iosif Matula: "Guvernele trebuie să înţeleagă faptul că, în special pe timp de criză, investiţiile în educaţie şi tineret sunt cele mai profitabile pe termen mediu şi lung"


Parlamentul European a adoptat marți, 19 noiembrie, noul program european Erasmus+ care își propune modernizarea sistemelor de învățământ și formare profesională din statele membre. Totodată, programul va asigura finanțarea necesară pentru burse în străinătate pentru studenți, profesori, formatori și ucenici. Un nou mecanism pentru garantarea împrumuturilor va permite studenților să efectueze integral studiile de master într-un alt stat membru, primind pentru aceasta o finanțare cu dobândă redusă și o perioadă extinsă de rambursare.

Europarlamentarul Iosif Matula, membru în Comisia pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, a salutat acest vot și s-a declarat mulțumit că s-a reușit o creștere cu 40% a bugetului consacrat pentru Erasmus+.

"Prin acordul cu Consiliul asupra Erasmus +, pot merge în fața tinerilor din țara mea pentru a-i îndemna să participe la programele pentru educație și formare, tineret și sport, cu încrederea că Uniunea își va respecta promisiunile asumate", susține Iosif Matula.

Erasmus+ va sprijini de asemenea un nou tip de parteneriate între instituțiile de învățământ și întreprinderi care să permită formarea profesională a tinerilor într-un mediu real de muncă, dar și noi metode de predare adaptate cererilor de pe piața muncii.

Iosif Matula a afirmat că programele Uniunii în domeniile educației și tineretului reprezintă inițiativele cu cea mai mare valoare adăugată, bucurându-se de un mare grad de notorietate publică și participare a cetățenilor. Totodată, europarlamentarul democrat-liberal a atras atenția asupra importanței investițiilor în educație și tineret:  "Guvernele trebuie sa înțeleagă faptul că, în special pe timp de criză, investițiile în educație și tineret sunt cele mai profitabile pe termen mediu și lung".

 

Cabinet europarlamentar Iosif Matula