Inchide

ISKOLA MÁSKÉNT


Sok munka, de jó kedv és kreativitás is jellemezte az Iskola másként hetet az Erdőhegyi Iskolában. Hétfőn, április 7-én filmvetítéssel kezdtük a napot, majd az uzsonnaszünet után Papp József tiszteletesúr tartott előadást a víz fontosságáról. Közben megérkeztek a gyümolcsfák Aradról, Bíró Zoltán helyi tanácsos jóvoltából, akit Pálfi András torna tanár úr kísért el iskolánkból. Iskolánk benevezett a „Gondolkozz zölden, láss zöldet” elnevezésű versenybe. A pályázatot a megyei tanács és az aradi tanfelügyelőség írta ki. A  megyei iskolák versenyén a fődíj kilenc számítógép, célja az gyerekek természetszeretetre és védelemre való nevelése. Iskolánk negyven gyümölcsfát és tíz rózsabokrot kapott, ehhez járult hozzá a Gál Éva-Gabriela tanító néni által felajánlott öt tuja.

    Kedden, április 5- több csoportra oszlottunk. Sokat tevékenykedtünk a „Gondolkozz zölden, láss zöldet” verseny keretén belül. A legtöbben az iskola udvarán tevékenykedtek Máté Erzsébet, Moca Simona és Pálfi András pedagógusok felügyelete alatt. Ők az iskola Zöldövezetének kialakításán fáradoztak. Kikapálták a gazt, elhordták a törmelékeket, kiásták a gödröket az ültetendő fáknak, bokroknak. Pusztai Levente-Zoltán tanulónk lenyírta a füvet az iskola udvaráról és környékéről. Köszönjük Máté Csabának a törmelékek elszállítását. Voltak akik az óvoda udvaráról kapálták ki a gazt, Bíró Margit-Ibolya és Csáki Margit pedagógusok irányításával. Az óvoda árkát is kitakarították. A kisebbek a szemetet szedték össze az iskola és az óvoda környékén, Gál Éva-Gabriela tantónő vezetésével. A legkitartóbbak is említést érdemelnek, ők végig maradtak és dolgoztak Pálfi András tanár úr irányításával: Gácsi Botond-Ernst, Göröngyi Barbara-Lenke, Köpe Daniel-Alex, Leteg Brandon-Ladislau, Marian Róbert-Andrei,  Molnár Adrienn, Schneider Róbert-Roland és Zleoczki Ibolya. 

    Szintén kedden, három tanulónk részt vett a kisiratosi Pater Godó Mihály Általános Iskola által megszervezett Vidám Versek Versmondó Versenyén, Pusztai Mária-Matild tanárnő kíséretében. Az V. osztályt Demeter Réka képviselte. A versenyre felkészítette Csáki Margit magyar tanárnéni. Kovács Krisztián-Ervin volt a VI. osztály versenyzője. Felkészítette Gál Éva-Gabriela magyar tanárnéni. A VII. osztályos Orbán Ágota-Dórát, Pusztai Mária-Matild tanárnéni készítette fel. A verseny két korcsoportban zajlott: V-VI, VII-VIII - osztályos kategóriákban, minden osztályból egy versenyző vehetett részt. Gratulálunk Kovács Krisztiánnak, aki az V-VI osztályos kategóriában elhozta az első díjat.

   Szerdán megkezdtük a rózsák, a tuják, majd miután az eső egy kicsit megállt a gyümölcsfák ültetését. A tanulókat felügyelték az ültetésnél: Bunescu Magdalena, Csáki Margit, Gál Éva-Gabriela, Máté Erzsébet, Pálfi András és Pusztai Mária-Matild pedagógusok. Megtisztelt minket jelenlétével Bíró Zoltán helyi RMDSZ tanácsos is. A tanulók egy másik csoportja Bálint Mária takarító néni vezetésével az óvoda előtti fákat meszelték. Két tanulónk az utolsó iskola körüli fa beültetéséig segített Pálfi András tanár úrnak: Dávid Benyámin és Molnár Rafael. Szerdán zajlott a Kenguru matematikaverseny is iskolánkban, Bíró Margit-Ibolya tanárnő vezetésével. A versenyen részt vettek: Buburuzan Alina-Catalina, Demeter Réka, Kiss Erik, Mihăiescu Cristian-Ladislau, Milák Beatrice (V. osztály), Apáti András, Dávid Benyámin-Andrei, Köpe Daniel-Alex, Kovács Krisztián-Ervin, Milák Ferenc, Szabó Richard (VI osztály), Gácsi Botond-Ernst, Göröngyi Barbara-Lenke, Orbán Ágota-Dóra, Pusztai Levente-Zoltán, Schuler Beatrix (VII. osztály), Dávid Norbert (VIII. osztály). Az V. osztály Moca Simona osztályfőnőkkel egy érdekes, mini parkot hoztak létre.

   Csütörtökön kézműves tevékenységek zajlottak. Az osztályok a tanító nénik és az osztályfőnökök segítségével készítették el a pályázatra benyújtott alkotásokat. Később a VIII. osztály a Technológiai Líceum nyílt napjára látogatott el, Bíró Margit osztályfőnök kíséretében, az V. és a VI. osztály városnézést követő pizzázáson volt osztályfőnökeikkel Moca Simona és Máté Erzsébet tanárnőkkel. Az óvodások is számos tevékenységen vettek részt ezen a héten, óvónőik Hent Annamária, Hotaran Zsuzsanna és Molnár Erzsébet szervezésében. Volt ének verseny és sok kis remekművet készítettek.

    Pénteken,  a napot bábelőadással kezdtük. A húsvétról szólt a Hasas Katalin, a Csiky Gergely Főgimnázium gyógypedagógusa által szerzett, diákokból álló csoport játéka. Köszönjük az előadást, az ajándékokat és azt, hogy közösen készülhettünk az ünnepre. Szeretettel visszavárjuk a csoportot máskor is. Az előadás után megtekintettük a „Gondolkozz zölden, láss zöldet” versenyre, Sime Ioan-Sorin tanár úr által elkészített filmet, majd a a pályamunkák bemutatására került sor. Minden osztály minimum három húsvéti képeslappal, újrahasznosított tárggyal és a „Varázslatos természet”-ről írt alkotással képviseltette magát. A legjobbakat oklevelet kaptak, két korcsoportban: előkészítő-IV és V-VIII osztályos kategóriában. A húsvéti SNAC képeslap pályázaton az előkészítő-IV osztályból első lett Pálfi Tímea (III. osztály), második helyen végzett az Előkészítő osztály munkája, harmadik lett Balázs Reghina-Evelina (IV. osztály). Az V-VIII osztályosok közzül első lett Buburuzan Alina-Catalina (V.osztály), Hamza Ovidiu-Oli (VIII. osztály) és Varga Manuel (VIII. osztály), Az újrahasznosított tárgyak versenyén az elókészítő-IV osztálybúl első lett a II. osztály alkotása, a másodikok lettek az előkészítősök, a harmadikok a negyedikesek. Az V-VIII osztályosok közzül első lett az V. osztály alkotása, második helyen végzett két osztály a VI. és a VII., valamint harmadikak lettek a VIII. osztályosok. Mese-vers kategóriában az előkészítő-IV osztályosok közzül a legszebben írt a „Varázslatos természetről” Molnár Petra-Anett és Molnár Tamara-Yvett (II. osztály), őket követte Mátyus Patrick-Árpád a III. osztályból. Az V-VIII osztályosok közzül első helyen ketten osztoztak, Orbán Ágota-Dóra és Pusztai Levente-Zoltán, harmadik lett Lapugean Gabriel. A díjkiosztás után következtek az „Iskola másként kupa” versenyszámai. Volt „Tojás-staféta”, Pusztai Mária-Matild tanítónő vezetésével, valamint kosárlabda és foci, Pálfi András tanár úr irányításával. Négy-négy csapat vett részt a megmérettetéseken. Kosárlabdában a „Terra” csapat lett az első (Gácsi Botond-Ernst, Hamza Ovidiu-Oli, Schneider Róbert-Roland, Varga Csaba), másodikok lettek a „Csibészek” (Demeter Réka, Göröngyi Barbara-Lenke, Lapugean Gabriel, Schuler Beatrix), harmadikok a „Vámpírok” (Kovács Krisztián-Ervin, Léczeg Erik, Molnár Rafael, Pusztai Levente-Zoltán) és csak kicsit csúsztak le a dobogóról az „Acélkutyák” (Fülöp Márton, Leteg Ladislau-Brandon, Novac Lorenzo, Sánta Szabolcs). A focistáink is kitartóan versenyeztek. Első lett a „FC Real United” (Kovács Krisztián-Ervin, Köpe Daniel-Alex, Mihăiescu Cristian-Ladislau, Milák Ferenc, Zleoczki Norbert), második lett az „Erdőhegy FC” (Gácsi Botond-Ernst, Leteg Braian, Léczeg Erik, Purcel Adelina, Sánta Szabolcs), míg a harmadik helyen a „Turbó” csapat végzett (Lăpugean Gabriel, Miclaus Cristian, Molnár Rafael, Novak Lorenzo, Rădulescu Florinel). Délután háromig tartottak a mérkőzések, majd kicsit fáradtan, de élményekkel telve „nekivágtunk” a tavaszi vakációnak.

Sime Judit

Galerie Foto