Inchide

Medicii români apreciați în alte țări


Exodul medicilor români nu mai prezintă o noutate. Numai anul trecut peste 3000 de medici rezidenți români decis să plece din țară, iar conform cifrelor furnizate de Colegiul Medicilor  din România, începând din 2007 și până în prezent,  peste 28 de mii de medici români au părăsit țara.

Ei sunt motivați să aleagă alte țări, dat fiind salariile care pot fi de zece ori mai mari decât cele de acasă, mai mult decât atât, condițiile de muncă sunt incomparabile față de cele de la noi.

Carmen (ex. Burda) și Sorin Lakatos sunt o familie de medici stomatologi stabiliți la Basingstoke, un oraș britanic situat în sud-vestul Londrei. Ei completează rândurile celor peste 2100 de medici români care în prezent profesează în Regatul Unit.

Ce v-a determinat să alegeți ca destinație Marea Britanie? Cum îi primesc britanicii pe medicii străini?

Era toamna lui 2006 când stand în cabinetul nostru din Timișoara așteptând pacienții navigam pe internet si accidental am dat de o firmă ce recruta medici stomatologi din Romania pentru Marea Britanie. M-am consultat cu șotul meu și am hotărât sa ne înscriem pentru interviu in București o lună mai târziu. In noiembrie 2006 știam sigur ca odată cu intrarea României in Uniunea Europeană putem să ne facem bagajele si să plecăm. Nu știam prea multe despre Marea Britanie sau despre cultura britanicilor atunci, dar odată ajunși aici am descoperit că, străin fiind și cu nivel de engleză decent, am fost primiți foarte bine si ajutați sa ne integrăm în societatea lor. Dacă luăm în considerare faptul că la început am locuit in sud vestul Angliei, într-o regiune cunoscută ca fiind populată preponderent cu englezi și foarte puțin vizitată de emigranți, aș putea spune că prin munca și rezultatele noastre am dobândit repede respectul celor de aici. Și nu doar în cazul nostru, în general  medicii  români sunt foarte apreciați și respectați in Marea Britanie.

Ce îi descurajează pe medicii români să rămână în țară? Există și alte considerente, pe lângă cele  financiare și cele ce țin de condițiile de muncă în alegerea de a profesa ca medic în străinătate?

Pe scurt, e lipsa de apreciere. Cred că, in primul rând, e vina întregului sistemul din Romania care nu promovează adevăratele valori si mă refer aici atât la partea financiară cât si la imaginea care este promovată în media in general. Îmi pare rău că la noi nu este apreciat pe măsură efortul pe care îl depun cei care își sacrifică ani buni din tinerețe pentru a deveni medici. Prea puțin din păcate, fără a ține cont de anii grei de facultate cu nopți nedormite, in plus se mai adaugă și perioada specializărilor. Sunt  peste zece ani dedicați studiului și meseriei, de aceea cred că, în alegerea de a părăsi țara, contează mult aceste aspecte.

Perspectiva sistemul de sănătate românesc în cazul în care exodul medicilor continuă în același ritm?

 Sa fiu sinceră nu prea mai sunt la curent cu politica din Romania, încerc să mă desprind de tot circul politic din țară. Din cate văd, șansele ca Romania sa se schimbe probabil in următorii 50 ani sunt foarte mici și asta nu o zic din pesimism dar se pare ca aceleași grupuri vin si pleacă de la conducere încercând sa își satisfacă propriile interese si nicidecum încercând sa ajute o tară care, de altfel, are potențial major atât uman cat si natural. Păcat.

Românii și bulgarii sunt victimele unei campanii mediatice negative în Marea Britanie, vă afectează într-un fel această imagine mediatică? De ce a degradat atât de mult percepția britanicilor despre români?

 Da. E adevărat că a fost o întreagă campanie cel puțin in ultimele șase luni despre invazia romanilor si bulgarilor in Marea Britanie. În urmă cu jumătate de an, am văzut un documentar făcut pe aceasta tema de BBC care explica foarte bine temerile englezilor. Sistemul social britanic e foarte bine pus la punct si a fost făcut cu mulți ani înainte când pe insulă trăiau doar englezi onești in marea lor majoritate (pentru ca azi au probleme pana si cu o parte dintre ai lor). Acel filmuleț  prezenta si bune si rele: o farmacista românca ce căuta un loc de munca in Marea Britanie care era apreciată pentru curajul ei și un grup de romi din România, sătui de furat prin Europa care și-au găsit calea de a beneficia de sistemul social din Anglia. De aceste fenomene sociale le era frică englezilor și au pe undeva dreptate in special după exodul de polonezi din 2004 care au procedat într-o manieră similară. Pe de altă parte, e frustrant să plătești taxe de 40% din venit iar unii asistați social, iți râd in față că beneficiază de toate avantajele gratuit și nu trebuie să facă nimic pentru asta. De aceeași opinie sunt și actualii guvernanți care încearcă din răsputeri sa taie din aceste ajutoare dar e un fel de caracatiță cu multe picioare si ce încearcă ei e sa nu-i mai adauge încă un picior.

Marea Britanie a fost lovită din plin de ploi abundente, s-au abătut inundațiile recente și asupra orașului Blasingstoke?

 Se știe că plouă mult în Anglia, dar anul asta se pare că a început mai prost și din păcate, multă lume suferă de pe urma inundațiilor. Noi acum cinci ani când ne-an mutat din vest am căutat un loc aproape de Londra care să fie ferit de inundații. Astfel am găsit Basingstoke, un orășel mai mult european decât tradițional englezesc cu o arhitectură diversă ce îmbină clădiri moderne  din sticlă si blocuri viu colorate fiind  împânzit de pomi și parcuri în zonele rezidențiale.

Ce înseamnă România pentru fiul vostru Eduard?  Care sunt oportunitățile unui copil dint-o familie de străini în Anglia?

Edi a plecat din Romania la o vârstă  fragedă de numai șase luni. Pentru el Romania înseamnă țara in care locuiesc bunicii, vacanta și libertate. Am încercat sa ii povestesc despre viața in comunism si cum era Romania înainte, dar n-a putut să perceapă ideea magazinelor goale sau două ore de program la televizor. El e născut in alta eră și mă bucur pentru asta. Mă bucur ca am ales Anglia pentru el mai mult decât pentru orice; e un copil talentat, iar aici are nenumărate opțiuni și nu pentru ca mama sau tata cunoaște pe nu știu cine, ci pentru că obține rezultate la competiții, fie că vorbim de școală sau sport precum tenis de performanță, iar toate acestea la doar șapte ani. Dat fiind sistemul de învățământ britanic, Edi a început școala la patru ani iar anul acesta anul acesta termină ciclul primar și va urma gimnaziul unde i s-a oferit o bursă la o școală privată și asta doar datorită rezultatelor lui și chiar nu a contat faptul că e român sau englez.

Cum ai descrie pe scurt orașul Criș din zilele de azi?

Crișul de azi pare la fel pentru mine poate cu mici schimbări si cu mai puține fețe cunoscute când merg pe stradă, copii de altă dată au crescut si nu îi mai recunoști, noi nu mai suntem la fel anii trec, dar asta e evoluția firească vieții, oriunde ne-am afla.

Vreau să mulțumesc ziarului Crișul  pentru oportunitatea acestui interviu; a fost un punct de plecare să pot vorbi deschis despre starea de fapt a lucrurilor în meseria noastră precum și să-mi exprim opiniile personale după o experiență de șapte ani petrecuți în UK și printre altele, recent cetățean britanic. Iar la vară vom reveni în țară cu un grup de prieteni de aici dornici să descopere România, deoarece i-am convins că țara noastră are ce arăta.  În final vă urez toate cele bune si sper ca predicția mea cu 50 de ani sa nu fie adevărată.

 

L.G.