Inchide

Mesajul Crăciunului


Preot Dan Groza
Preot Dan Groza

Acum, în pragul Sărbătorii Naşterii Domnului, părintele Dan Groza de la Parohia Romano-Catolică din Chişineu-Criş vrea să sublinieze importanţa Crăciunului, transmiţându-ne următorul mesaj, cuprins în cartea sa „Cine este aproapele meu”, tipărită în anul 2011:

În urmă cu 2000 de ani, îngerii au cântat în Viflaim: „Mărire în ceruri lui Dumnezeu şi pace pe pământ oamenilor de bună credinţă“. Acesta este mesajul Crăciunului.

Din Evanghelie aflăm cine au fost primii ascultători ai acestui mesaj: păstorii, acei oameni simpli. Acest cântec nu s-a cântat în palatele celor bogaţi şi ştim de ce. Dumnezeu îi allege întotdeauna pe cei mici şi simpli ca să le dăruiască iubirea Sa. Acest mesaj a pornit atunci şi îşi continuă şi azi drumul în istoria omenirii şi nu poate fi dat uitării.

Care este secretul acestui succes? Cine sau ce forţe se ascund în spatele acestui mesaj care dărâmă zidul necredinţei şi al indiferenţei dintre oameni?

Pentru un om credincios este simplu. Cuvântul lui Dumnezeu şi voinţa Sa sunt eterne, rezistă haosului şi dramei pe care o trăieşte omenirea. Putem să ne facem că nu auzim cuvântul lui Dumnezeu, dar nu-L putem alunga din viaţa omenirii. Întotdeauna au fost şi vor fi oameni care, asemenea păstorilor, ascultă cu bucurie mesajul divin.

Ore ce ne învaţă pe noi acest scurt, dar consistent mesaj:” Mărire în ceruri lui Dumnezeu“?

Nimeni nu pune la îdoială că, în ceruri, El este preamărit de către cetele de îngeri şi sfinţi. Dar oare aici, pe pământ, unde şi când este preamărit? Acolo unde este trăită Evanghelia, unde găsim credinţă şi dragoste.

Din păcate, urmaşii lui Cain şi astăzi îşi cer victimele pentru a stârni haos şi a duce omenirea la pierzanie. Unii îi reproşează lui Dumnezeu că El nu intervine cu puterea Sa pentru a pune capăt răului existent în lume. De ce acceptă răul? Ce simplu ar fi dacă ar intervene ca şi la nunta din Caana! Noi, oamenii atât de uşor îl judecăm pe Dumnezeu, dar gândurile Sale nu se aseamănă cu ale noastre. Dacă nu cunoaştem  planurile şi voinţa Sa, atunci nu-L putem judeca.

Viaţa lui Isus şi învăţătura Sa ne atenţionează că relaţia lui Dumnezeu cu oamenii este una specială: dăruieşte omului voinţa liberă ca să-I fie partener în opera de creaţie continuă a lumii.

Fără colaborarea noastră, nu vrea nici pe noi, nici lumea să o schimbe. Ţelul suprem nu este acela de a ne face puternici, învăţaţi şi bogaţi, ci a ne face buni, sfinţi. Ce am putea spune dacă un tată ar zice: Eu îmi iubesc copilul, dar nu mă interesează cât de rău este. Important este ca el să se simtă bine. Dumnezeu nu este un asemenea tată. În jurul ieslei doreşte să vadă oameni adevăraţi. Aceasta poate deveni realitate dacă urmăm chemarea Lui prin dăruire necondiţionată.

Nu este de ajuns să ascultăm mesajul îngerilor, ci trebuie să-l preamărim pe Dumnezeu prin calităţile bune pe care le-a sădit în fiecare om şi prin harul pe care-l primim în fiecare zi.

 

                                                                                                                                               Corina Dumitraş

Galerie Foto