Inchide

Miza alegerilor? Mândria noastră


În 25 mai vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, unde România va trimite 32 de aleşi din totalul de 751 reprezentanţi ai celor 28 state membre ale Uniunii Europene. Miza şi interesul pentru aceste alegeri pare fără importanţă în rândul celor cu drept de vot. Doar pare!!! În realitate, lucrurile ar trebui să stea cu totul altfel, mai ales în această perioadă în care în apropierea graniţelor României se petrec evenimente care, dacă ţara noastră nu ar fi membră UE şi NATO, sigur ne-ar face mult mai neliniştiţi.

Noi, chişeuanii, avem un motiv în plus, să mergem la votul din 25 mai: am avut şi avem încă, acolo la Bruxelles şi Strasbourg, pe unul de-al nostru, pe Iosif Matula. Rare sunt localităţile din Uniunea Europeană atât de mici ca şi Chişineul nostru, care să fi avut un reprezentant în cel mai înalt for ales democratic direct de către cetăţenii UE! Iar probabilitatea ca vreodată un alt chişeuan să ajungă acolo este aproape zero!

Mandatul lui Iosif Matula se va încheia la începutul lunii iulie. Prin atitudine, prin muncă, Matula şi-a câştigat stima şi respectul peste tot pe unde şi-a desfăşurat activitatea. Am avut ocazia să cunosc părerea multor elevi care i-au trecut prin mână, cum se spune, şi am auzit doar cuvinte de laudă; am lucrat direct cu preşedintele judeţului Matula şi rezultatele acelor ani au fost deosebite, timp în care şi-a câştigat chiar şi aprecierea adversarilor politici; am văzut direct, eu şi colegi de-ai mei de breaslă, cum şi în Parlamentul European este apreciat, pentru că acolo a lucrat într-un stil european, într-o normalitate firească, fără să-i placă să-şi dea cu cărămida în piept sau să se bage prea mult în seamă, cum mai este obiceiul pe la noi. 

Numele lui Matula, asociat cu Chişineul nostru, va rămâne în documentele oficiale ale Parlamentului European, prin cele 260 de intervenţii pe subiecte  de interes naţional, la cea mai înaltă tribună europeană, plenul Parlamentului, dar şi prin coordonarea la diferite niveluri a 11 rapoarte, prin 7 moţiuni pentru rezoluţie, 30 întrebări adresate direct la Comisia Europeană sau sute de amendamente aprobate şi rămase în forma finală a 100 de rapoarte. Şi chiar mai mult, pentru legislatura 2009-2014, va rămâne campionul campionilor, fiind primul dintre toţi cei 766 parlamentari europeni actuali la capitolul prezenţă şi participare la voturi în şedinţele plenare şi în comisii. Adică la capitolul muncă şi seriozitate. Adăugând la toate acestea şi multă diplomaţie, pentru a da un exemplu concret de activitate, în anul 2013, a dus greul în dificila procedura de salvare a vreo patru miliarde euro fonduri europene pentru România.

În plus, Matula a promovat Aradul, judeţul Arad şi Chişineu-Crişul, de-a lungul şi de-a latul lumii, fie că a fost vorba de întâlniri directe cu miniştrii chinezi, la Beijing, sau congresmeni americani, la Capitoliul din Washington, normal trecând prin Uniunea Europeană la toate nivelurile. Dar a şi adus personalităţi europene în Arad, pentru a le arăta seriozitatea şi hărnicia celor de pe meleagurile noastre.

În toţi aceşti ani, cu toată agenda mereu foarte încărcată, şi-a făcut timp şi pentru Chişineul nostru, uitând parcă faptul că rezultatele muncii lui au fost mai puţin apreciate pe acasă. Şi aşa, cu echipa pe care a avut-o, la care a mai ştiut să adune parteneri, ne-a lăsat evenimente care trebuie să recunoaştem că ne-au încântat şi pe care le-am dori continuate, fie că a fost vorba de târgul de Crăciun, ziua Pădureniului, târgul locurilor de muncă, festivalul pescarilor, expoziţii foto cu istoria oraşului, sprijinirea apariţiei monografiei locale şi renaşterea handbalului feminin, acţiuni cu şi pentru copii sau de respect pentru persoanele ajunse la vârste înaintate. Iar Ziarul Crişul în care a crezut şi pe care l-a sprijinit, ca sursă de informaţie pentru noi, iată este în al cincelea an de la prima apariţie.

Astăzi, Matula, vrea să spună stop activităţii politice la nivel înalt şi să predea ştafeta altora mai tineri. Dacă vreţi, este încă odată un exemplu de urmat, într-o ţară în care parcă fiecare se agaţă de tot ce poate pentru a merge mai departe.

Pentru toate cele spuse mai sus şi pentru multe altele pentru care spaţiul nostru este prea mic, omul Matula şi-a câştigat respectul celor care-l cunosc, în judeţ, în ţară şi în Europa. Prin muncă şi prin seriozitate, cu multă, foarte multă decenţă. Mulţi dintre chişeuani s-au convins de cele de mai sus chiar în Parlamentul European, în sediile din Bruxelles şi Strasbourg, în vizitele oficiale pe care le-a organizat. Noi oare îl cunoaştem cu adevărat şi îl apreciem, aşa cum o fac alţii?

Acum avem prilejul să-i arătăm aprecierea, să-i mulţumim că a făcut cunoscut numele oraşului nostru în întreaga lume. Cum? Simplu: participând la alegerile din 25 mai, trecând peste orgolii sau invidie, oarecum omeneşti în unele cazuri. În fapt, ar fi o apreciere locală, chiar dacă mai târzie, şi o recunoaştere a ceea ce alţii au recunoscut demult: că aici la Chişineu-Criş avem pe unul de-al nostru, care ne-a făcut cinste peste tot unde ne-a reprezentat!

 

Teofil Grădinaru