Inchide

Muranyi Z Ciprian, un tânăr pasionat


În România predarea artei marţiale Wing Tsun Kung Fu a început în primăvara anului 1996, sub îndrumarea unui maestru din Ungaria. Primele antrenamente au avut loc exclusiv la Timişoara, dar începând cu sfârşitul anului 1997 s-au deschis filiale şi în alte oraşe: Arad, Şimand, Oradea, Reşiţa şi Lugoj.

Toate aceste filiale se află sub directa subordonare a Organizaţiei Române de Wing Tsun (O.R.W.T.), cu sediul la Timişoara, fiind atestată de Ministerul Tineretului şi Sportului din anul 1997.

Am aflat de beneficiile Wing Tsun-ului în articolele precedente, de la chișeuanul nostru Muranyi Ciprian care de 6 ani predă acest sport. Revenim cu câteva curiozități despre acest sport.

Z.C. – Față de Karate Tradițional, Kick Box și alte stiluri, în acest sport nu există competiții și nu se dau centuri decât grade la avansarea în grad. De ce?

C.M – Fiind un sistem de autoapărare, la seminariile de grad în Wing Tsun se pune accentul pe avansare , inteligență în tehnică și reflexe pentru ca lupta să dureze câteva secunde, iar atacurile sunt foarte nemiloase și vizează în special zonele interzise ale corpului uman. Chiar și unele linii de W.T. înglobează competiții dar este un antrenament fals după părerea mea: ajută doar la rezistență, întărire la lovituri și spiritul de luptă, dar într-o situație reală nu ai un start, o distanță anume, reguli, totul e haotic și foarte rapid: De ce să te antrenezi pentru a încasa, în loc să te antrenezi pentru a lovi și evita?

Z.C. – Ce trebuie să știe viitorii elevi despre W.T.?

C.M – Stilul se bazează pe lejeritate , reflexe, simț activ fără blocaje, nu se folosește principiul forță contra forță, iar prin urmare un practicant are șanse mai mari împotriva unui adversar mai puternic. Tehnicile nu sunt executate în ordinea învățată ci adaptate în funcție de situația ivită. În ultimii ani sistemul s-a readaptat fiind în continuă evoluție și schimbare atât să domine în luptă cât și în viață cotidiană și spirituală.

Arta W.T-ului a înflorit în întreaga lume iar adepții săi continuă să crească ca și număr, atât în numărul bărbaților cât și al femeilor.  W.T este de fapt dezvoltarea propriei persoane.

Z.C. – Ce planuri ai pentru promovarea W.T-ului în Arad și unde se vor ține viitoarele cursuri?

C.M. – Am început prin promovarea anumitor prezentări și articole, video-uri, iar din toamnă voi începe un nou proiect, în cadrul școlilor, liceelor și facultăților arădene. Antrenamentele se vor desfășura în cadrul Grupului Școlar Industrial ”Aurel Vlaicu” Arad, în zilele de Luni și Miercuri între orele 17-18.30. Pentru mai multe detalii puteți accesa  site-ul www.wingtsungym.com .

Z.C. - Mulțumim pentru amabilitatea de care ai dat dovadă, iar noi îți urăm succes în noul proiect.

 

Loredan Pantoș