Inchide

Orez în dovleac


Ingrediente

1 vârf mare de cuţit de şofran

500g de ceapă, tăiată felii subţiri

175g de unt

8 căţei de usturoi, tocaţi mare

100g de ghimbir, tocat mare

¾ linguriţă praf de ardei iute

1 linguriţă seminţe de cardamom, măcinate

½ linguriţă de nucşoară măcinată

3 batoane de scorţişoară

1 linguriţă de cuişoare

3 frunze de dafin

2 fâşii de coajă de nucşoară (măciş)

2 linguriţe de garam masala

1 ardei iute verde, curăţat de seminţe şi tăiat fâşii

zeama de la 3 limes

3 dovleci de 1kg

175ml de iaurt grecesc

450g de orez basmati

1 mână mare frunze de mentă

 Mod de preparare

1. Se înmoaie firele de şofran în 4 linguri de apă fierbinte şi se lasă deoparte cam 30 de minute, până ce lichidul devine castaniu.

2. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se înmoaie cepele în 100g de unt într-o tigaie cu capac, 10-15 minute. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă. Se mixează usturoiul şi ghimbirul într-un robot mic, cu trei linguri de apă, până se obţine o pastă. Se adaugă ceapa şi se prăjeşte două-trei minute. Se adaugă condimentele, ardeiul iute şi zeama de lămâie.

3. Se taie vârful dovlecilor şi se curăţă seminţele, lăsând pulpa şi coaja intacte. Se mută într-o tavă şi se pune din amestecul de ceapă înăuntrul fiecărui dovleac.

4. Se pun căpăcelele dovlecilor înapoi, se acoperă cu folie şi se coc cam 1 oră şi 15 minute. Se lasă la răcit uşor. Se reduce focul la 160° C/gaz 2. Se scoate umplutura şi mare parte din pulpa de dovleac şi se pune într-o tigaie, lăsând un strat subţire de pulpă în coaja de dovleac. Se adaugă iaurtul grecesc şi se amestecă.

5. Se spală orezul şi se înmoaie 15 minute în apă rece cât să-l acopere. Se scurge, apoi se fierbe într-o cratiţă cu apă clocotită 4-5 minute – ar trebui să rămână un pic tare. Se scurge într-o strecurătoare.

6. Se încălzeşte amestecul condimentat de dovleac şi se aşază în straturi în interiorul carcaselor de dovleac, împreună cu mare parte din orez şi frunze de mentă. Ultimul strat va fi de orez. Se pune untul rămas din loc în loc şi se stropeşte fiecare dovleac cu şofran şi lichidul în care a fost înmuiat.

7. Se toarnă cam 1cm de apă în tavă. Se pun căpăcelele pe dovleci şi se acoperă cu hârtie cerată umedă, apoi se sigilează tava cu folie de aluminiu. Se ţine la cuptor o oră – orezul ar trebui să fie acum aromat şi fraged. Se pun dovlecii pe un platou, se răsfiră uşor orezul cu o furculiţă şi se serveşte direct din coajă.

8. V.N. per porţie: 379 kilocalorii, 8g proteine, 17g grăsimi, 10g grăsimi saturate, 46g carbohidraţi, 4g fibre, 9g zahăr, 0,40g sare