Inchide

Ornamente de Crăciun realizate cu ajutorul tehnicii origami


Denisa Moţi
Denisa Moţi

Atunci când pasiunea se îmbină cu talentul şi răbdarea, din mâinile oamenilor pot ieşi lucruri deosebite. Denisa Moţi, absolventă a Liceului Teoretic “Mihai Veliciu” din Chişineu-Criş demonstrează acest lucru, ea realizând decoraţiuni de Crăciun, steluţe, coroniţe, brăduţi, Moşi  Crăciun în miniatură, dar şi orice alte figurine de diferite dimensiuni, din hârtie, folosind tehnica origami. “Această tehnică, de origine japoneză, se bazează pe obţinerea diferitelor obiecte  prin îmbinarea de piese de hârtie îndoită. În urmă cu doi ani, mama mi-a cumpărat din Timişoara o figurină de acest fel, am fost foarte curioasă de modalitatea de realizare şi am început să caut informaţii pe internet. De atunci a devenit o pasiune, de care nu cred că mă voi despărţi prea curând, pentru că de fiecare dată descopăr că pot realiza ceva nou, mai mult decât modelele ce le văd pe internet, stimulându-mi creativitatea.“, ne-a mărturisit Denisa.

Cu toate că are o experienţă  de doar 2 ani, Denisa stăpâneşte foarte bine  tehnica origami, acest lucru fiind dovedit de premiul I, obţinut în acest an la concursul din Iaşi ,,Origami, mirajul hârtiei” unde s-a întrecut cu  concurenţi din toată ţara.

Dând tonul la creaţie, cu ajutorul origami, în şcoală,  Denisa a împărtăşit acestă tehnică de fiecare dată când a fost solicitată, fiind bucuroasă că poate să facă mai cunoscută modalitate de realizare a diferitelor figurine doar din hârtie colorată. “De Dragobete doamna profesoară Cristina Badea a anunţat că vrea să facă o expoziţie în şcoală cu toate creaţiile elevilor. Am dus şi eu un obiect realizat de mine, a ajuns în cancelarie şi mi s-a propus să fac o expoziţie. În acest fel, toţi colegii şi profesorii au aflat de pasiunea mea, urmând de atunci cereri, pentru Ziua Şcolii, când domnul profesor Ion Laurenţiu m-a provocat să realizez, cu ajutorul colegilor mei, un ou mare de Paşte, sau când, la iniţiativa domnului profesor Dumitru Miron am făcut un pod din hârtie, “Podul Prieteniei”, obiect cu care liceul nostru s-a prezentat la un festival din Ungaria. Am mai fost solicitată la clasa domnului profesor Cosmin Lipovan dar şi a domnei profesoare Margit Biro,  pentru a le face copiilor o demonsraţie, dar şi la un cerc pedagogic organizat la Liceul Teoretic Mihai Veliciu de către doamna învăţătoare Cornelia Cristea, toţi participanţii reuşind în final să realizeze coroniţe, iniţiindu-se în tainele origami. ”  

Deşi totul a început din curiozitate, acum Denisa se poate lăuda că din pasiunea ei a ajuns ca, pe lângă investiţia pe care o face pentru materia primă, să rămână şi cu bani de buzunar, ea reuşind să-şi vândă aproape toate creaţiile de fiecare dată când participă la diferite expoziţii. Pentru comenzi sau alte detalii, ea pote fi contactată telefonic, la numărul 0742.902.277, sau pe email, la adresa denisa93m@yahoo.com.

 

                                                                                                                                                  Corina Dumitraş

Galerie Foto