Inchide

Paralizie generală


Dincolo de capriciile vremii, România este cuprinsă de o „caniculă” politică generalizată. Practic, ca în romanul lui Sadoveanu, România a devenit „locul unde nu s-a întâmplat nimic”. De un singur lucru este preocupată clasa politică, o singură dilemă ne bântuie: cine va fi viitorul preşedinte al României?

Până acum, se visează prezidenţiabili o grămadă de politicieni. Se vehiculează diferite nume: Ponta, Tăriceanu, Johannis, Predoiu, Cristian Diaconescu, Dan Diaconescu, Hunor Kelemen, ba chiar nici Mihai Răzvan Ungureanu sau Crin Antonescu n-au depus armele. În plus, (ex)liberalul Ghişe sau europarlamentarul Monica Macovei şi-au manifestat o posibilă candidatură. În acest context, putem trece liniştiţi de la Sadoveanu la Shakespeare: Mult zgomot pentru nimic.

Trăim aceste momente, ale luptei pentru Cotroceni, într-o perioadă în care ţara este săracă, iar Guvernul apelează la suprataxări şi noi impozitări pentru a face faţă cheltuielilor. De unde vor fi bani pentru a întreţine atâtea campanii? Tot din buzunarele noastre, prin diferite alte metode. Iar perspectivele pentru la toamnă sunt cu atât mai sumbre cu cât Guvernul va avea obiect principal de activitate în următoarele luni tot campania prezidenţială. Din păcate, orbiţi de luminile Cotroceniului, politicienii au uitat de ţară şi au lăsat-o într-o comă indusă.

Teofil Grădinaru