Inchide

Povești de succes cu care cucerim lumea


Culegem, de a lungul vieții, câte puțin de la fiecare semen cu care avem domenii comune de referință, ajungând la un moment din viață să ne placă într-atât de mult încât să-i considerăm modele de urmat. Această chestiune i se întâmplă fiecăruia dintre noi într-un mod permanent și inspirați de aceste modele, ajungem la rândul nostru modele pentru generațiile ce vor veni. În rândurile următoare voi prezenta un număr mai mare de modele cuprinse în două povești de succes, povești cu care România urcă pe locuri fruntașe în fața altor țări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, social sau cultural.

Prima poveste cu care o să încep, se încadrează în domeniul în care, personal, cred că ar trebui începută prima reformă în România. Sistemul educațional românesc naște genii, dar într-o expresie bine cizelată, acesta lasă mult de dorit, ținând cont de cât de mulți muncitori produce pentru plantațiile de căpșuni ale Spaniei. Lăsând la o parte neajunsurile și consecințele la nivel macro ale sistemului educațional românesc, în cele ce urmează voi prezenta numele celor ce au adăugat un titlu important în palmaresul României, într-un concurs dedicat științei, unde au participat două echipe din partea a 25 de state membre ale Uniunii Europene.

Cei șase elevi români care au dobândit aurul în cadrul Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene (EUSO) au scris istorie, rezultatul fiind o premieră pentru România, aceasta fiind a 4-a ediție la care țara noastră a participat. Cei șase performeri sunt Robert Iulian Răveanu și Tudor Costel Crețu — fizică, ambii elevi la Liceul Internațional de Informatică din București, George Claudiu Săvulescu (Liceul Internațional de Informatică din București) și Andrei Iliescu (Colegiul Național 'Ienăchiță Văcărescu' din Târgoviște) — chimie, respectiv Alexandru  Zancă  (Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din Ploiești) și Bogdan Ionuț Siscă Jippa (Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din București) — biologie.

Ediția curentă a Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene s-a desfășurat la Atena, în perioada 30 martie — 6 aprilie, și a reunit 50 de echipe din 25 de state membre ale Uniunii Europene. Conform regulamentului, o țară poate înscrie două echipe alcătuite din câte trei elevi care susțin două probe practice de câte 4 ore fiecare, la trei discipline: biologie, chimie și fizică, punctele de la fiecare experiment cumulându-se pentru echipă.

Consider că rezultatele obținute de „ai noștrii” sunt ceea ce ar trebui să constituie un stimul pentru toți pasionații de științe, dar și pentru cei pasionați de alte domenii. Sunt de asemenea convins de faptul că cele șase modele se vor apropia măcar, dacă nu îi vor depăși pe cei din următoarea poveste de succes cu care sigur ne-am făcut remarcați în fața altor state.

Cea de a doua poveste de succes cu care România va cuceri lumea este scrisă de trei români pasionați de domeniul IT. Cei trei au reușit, punându-și creativitatea la încercare, să „înscrie” din nou, luând pentru România a doua oară marele premiu al Salonului de Inventică de la Geneva, după reușita de anul trecut. Specialiștii din domeniu prevăd o ascensiune rapidă și la nivel mondial cu iRewind.

Bogdan Mănoiu, 33 ani, Andrei Pitiș, 40 de ani și Mihai Nicolescu, 39 ani sunt oamenii din spatele iRewind, o aplicație prin care îți poți înregistra evoluțiile sportive sub forma unor clipuri video filmate din unghiuri diferite, pe care le poți vedea apoi direct pe smartphone-ul tau. Aplicația a fost lansată în țara noastră pe pârtia de la Clăbucet, în parteneriat cu Orange Romania. Cei trei au gândit aplicația și compania în sine să fie globală sau deloc.

Cum a apărut iRewind?

“Eram la schi, la Azuga, şi soţia ma ruga să mă filmez să le arăt copiilor. L-am pus pe un prieten să mă filmeze, dar nu a ieşit. Mi-am zis că e problemă cu camera din telefon, așa că mi-am comandat o cameră din SUA, cu stabilizare de imagine. Camera a ajuns, dar când m-am dus la schi nu era zăpadă, pârtia era plină de pietre. Prima oară când am folosit camera a fost la 2.000 de metri altitudine, dar la temperatura de acolo, de sus, a înghețat instantaneu. Şi mi-am zis că trebuie să fie o soluţie să te poţi filma pe pârtie. Și așa mi-a venit ideea i-Rewind”, povestește Mănoiu.

“Nefiind tehnic, primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi caut un partener. Am discutat cu multe firme şi mulţi oameni tehnici. Toţi spuneau că este foarte scump şi greu de realizat. L-am cunsocut apoi pe Mihai Nicolescu, care mi-a zis că este plauzibil. Mi-a plăcut atitudinea lui. Şi aşa ne-am apucat de lucru. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să patentăm ideea. Ne-am luat avocaţi din Elveţia şi am patentat tot, de la idee, la metoda de captură şi la editare”, îşi aminteşte Mănoiu. 

Planul de a cuceri lumea cu iRewind

Prima companie care a crezut în iRewind a fost Orange. Aplicaţia a fost lansată pe pe pârtia de la Clăbucet. Schiorii care se dau aici nu trebuie decât să îşi descarce aplicaţia din Google Play sau Apple Store şi să schieze. Atunci când se află în zona de acţiune a camerelor video, aceştia sunt filmaţi. Rezultatul este un film HD, la care doar utilizatorul are acces. Pe pârtie au fost montate 10 camere conectate atât prin cablu cât şi prin Wi-Fi. Potrivit lui  Mănoiu, aplicaţia are mii de utilizatori, care au descărcat zeci de mii de filme.

“Noi credem că toată lumea va utiliza această aplicaţie. Am început cu schi, dar vor urma fotbal, golf, tenis, skateboard, karting. Noi avem un plan să ajungem în Austria, Franţa etc. Veniturile şi profitabilitatea sunt cu totul altele decât dacă ne-am axa doar pe România. Obiectivul nostru este să executăm cât mai multe sporturi”, spune Mănoiu. În ceea ce priveşte investiţia, aceasta se ridică la 300.000 de euro. “Dacă ne oprim în clipa de faţă din investiţii şi ne apucăm să exploatăm ceea  ce avem putem să generăm suficient venit pentru a ne acoperi cheltuielile. Obiectivul nostru e diferit, e acela de a cuceri lumea”, spune Mănoiu. Compania are în prezent 12 angajaţi, dar este în continuă expansiune. „Ne căutăm parteneri şi discutăm cu toată lumea. În prezent căutăm să facem o rundă de finanţare pentru a ne asigura dezvoltarea”, încheie acesta. 

Un real succes, am putea spune, după ce anul trecut România câștigase marele premiu la același salon, cu scanerul pentru avioane, un dispozitiv ce conferă securitate în aeroporturi. Astfel, în domeniul științei și implicit al tehnologiei de ultimă generație, România a demonstrat ca are modele de urmat chiar pentru cetățeni străini. Plecând de la acestea, consider că este imperativ a acorda o atenție specială acestor domenii, care ne pot propulsa ca țară pe locuri fruntașe, de unde se va scrie și istoria României în lume. 

 

Surse bibliografice:

1.http://www.irewind.com/

2.http://www.capital.ro/prima-aplicatie-creata-in-romania-cu-sanse-reale-sa-cucereasca-lumea-178113.html

3.http://www.caleaeuropeana.ro/aur-pentru-elevii-romani-la-olimpiada-de-stiinte-a-uniunii-europene/

 

Banciu Bogdan

Galerie Foto

Fisiere

Lista premiilor pe tari la EUSO 2014