Inchide

Tartă cu afine


Ingrediente

Pentru blat:

100 g unt

150 g făina

80 g migdale măcinate

1 lingură zăhar aromat cu lamâie

2 linguri zahăr

2-3 linguri lapte

1 praf de sare

1/2 linguriţă praf de copt

Umplutură:

250 g mascarpone

100 g zahăr fin

esenţă de vanilie

afine

 

Mod de preparare:

 Blat:

Într-un castron punem făina, zahărul, zahărul aromat, migdalele măcinate, praful de copt şi un praf de sare. Amestecăm uşor pentru omogenizare. Adăugăm untul rece, tăiat cubuleţe şi începem să frământăm cu vârful degetelor, până obţinem multe firimituri. Adăugăm 2-3 linguri de lapte rece  (atît cît să se lege aluatul) şi frământăm până obţinem un aluat omogen şi nelipicios. Învelim îin folie alimentară şi dăm la rece pentru 1 oră.

Punem aluatul pe o bucată de hârtie de copt şi îl intindem într-o foaie rotundă de cca 0.5 cm grosime. Punem foaia de copt cu tot cu aluat în tavă.

Umplutura:

Într-un castron mixăm mascarponele cu zahăr  şi esenţa de vanilie. Dacă o să condideraţi necesar mai puteţi adăuga puţin zahăr.

Turnăm crema de mascarpone peste aluatul din tavă, lăsând o margine de câţiva centimetri. Punem şi afinele, apoi marginile aluatului le ridicam peste cremă, formand o bordură.

Dăm tava la cuptor pentru 20-25 de minute, până aluatul se rumeneşte uşor.

Blatul va fi moale şi fragil, astfel că-l vom lăsa la răcit în tavă. Dupa răcire blatul se va întări suficient, atât cât să poată fi manevrat.

 

Poftă bună!