Inchide

Tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine - o nouă rezoluție adoptată în PE


La iniţiativa liderilor grupului PPE, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie comună, prin care solicită statelor membre să respecte dreptul fundamental la libera mişcare în Uniune, astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine. „Ne confruntăm, în acest moment, cu o creştere a tendinţelor discriminatorii, pe criterii care nu respectă drepturile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene. Libertatea de mişcare a municitorilor din ţările UE a devenit un adevărat subiect de campanie politică, nicidecum o dezbatere reală şi corectă”, este de părere Iosif Matula.

Europarlamentarul arădean consideră că se face o gravă confuzie între libertatea de mişcare şi accesul la sistemele sociale, subliniind că nu se poate trage la răspundere un întreg popor pentru un număr mic de beneficiari care încalcă legea. „Cetăţenii europeni migrează pentru a munci, nu pentru a primi ajutoare sociale şi ţine de fiecare guvern să se asigure că legea este respectată. Răspândirea de acuzaţii false şi stereotipuri discriminatorii nu este un mod de lucru”, a subliniat Iosif Matula.

Acesta consideră că, pentru români cel mai important lucru este faptul că, după 1 ianuarie 2014, au drepturi depline de muncă în toate statele UE.  "Românii au dovedit că pot munci și face performanță pe piața europeană în agricultură, servicii și construcții, dar și în sănătate, IT și alte sectoare de vârf. În același timp, drepturi egale înseamnă pentru români să fie tratați și răsplătiți la același nivel cu orice alt cetățean european, la justa lor valoare față de munca pe care o prestează", afirmă Matula.

Prin rezoluţia adoptată, Parlamentul European reaminteşte beneficiile pe care această libertate de mişcare a forţei de muncă le are pentru economia europeană. „Aceste dezbateri din Marea Britanie trebuie să înceteze. Politicienii populişti, care alimentează aceste teme, trebuie să-şi amintească trei lucruri esenţiale: în primul rand, faptul ca libertatea de mişcare este unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor din ţările membre ale UE. În al doilea rând, s-a dovedit că muncitorii contribuie la dezvoltarea economică a ţării unde lucrează. În al treilea rând, se pierde din vedere un lucru important, de etică politică şi electorală: cu o astfel de strategie de defăimare este imoral şi manipulant să se atragă voturi”, a mai spus Iosif Matula.

Cabinet europarlamentar Iosif Matula