Inchide

Un drum parcurs pentru îndeplinirea unui vis


Rețeta succesului în plan profesional constă într-un ansamblu complex de factori care luați impreună, contribuie la îndeplinirea obiectivelor propuse. Fie că vorbim de sacrificii, motivație sau vise, știm prea bine că realizările vin doar atunci când credem cu adevărat în șansele noastre.

Cristina Pitaș (Nițu) nu este pentru prima oară protagonista rubricii Ai noștrii de pretutindeni, însă povestea ei de succes o readuce în atenția noastră.  Ca orice român departe de casă, ea a avut de parcurs un drum lung și anevoios, plin de sacrificii, pentru ca la final să poată spună cu adevarat: am reușit! De aceea, Cristina dedică succesul personal credinței sale în Dumnezeu, familiei care i-a fost mereu aproape și nu în ultimul rând, tuturor celor care i-au purtat ganduri bune pe parcursul încercărilor sale.

Împreună cu soțul ei, au plecat în Noua Zeelandă în urmă cu nouă ani, confruntându-se cu o serie de greutăți specifice începutului printre străini, însă spiritul lor de cutezători i-a determinat să nu se lase înfrânți.

De la bun început, ea a explorat posibilitatea echivalării studiilor juridice, așa că a aplicat la “New Zealand Council of Legal Education” pentru a obține aprobarea de a profesa dreptul acolo, însă în acel moment nu avea nici cea mai vagă ideee ce efort implica această  nouă provocare. De la acceptul dat de autoritățile neo-zelandeze până la a putea profesa propriu-zis a însemnat o serie de evaluări din șase materii de bază, total diferite de ce însemnă sistemul nostru de drept, ceea ce implica un volum de muncă enorm.

Dar sacrificiile din timpul studenției și sprijinul familiei sale  care i-a fost mereu alături, au determinat-o să spună: da, merg mai departe!  Au urmat cinci ani de muncă asiduă, cu un program ce însemna serviciu, cursuri în pauzele de lucru, fetița la gradiniță iar la finalul fiecărei zile, studiu până după miezul nopții. Cristina consideră că cel mai imporant lucru în tot acest parcurs a fost faptul că nu s-a lăsat niciodată descurajată, cu toate că au existat o serie de puncte limită. Mai mult decât atât, anul trecut în luna octombrie a venit pe lume mezina familiei Easter Hadassa Maria, motiv pentru care a fost nevoită să-și amâne examenele pentru barou. În cele din urmă, ajutorul susținut al mamei sale, a reușit să continue pregătirea și să treacă cu succes nu mai puțin de 122 de exememe într-o perioada de șase luni de zile. Cu câteva zile în urmă, raspunsul pozitiv din partea Baroului sin Noua Zeelandă al Curții Supreme de Justiție avea să confirme o perioadă îndelungată de eforturi și sacrificii.

A fost un parcurs lung și anevoios, pornid de la liceul din Criș, au urmat studiile de drept la Universitatea Vasile Goldiș, apoi Academia Alexandru Ioan Cuza, iar în final cursurile Universității de Drept din Aukland, NZ îi vor deschide noi perspective. După acest traseu profesional, Cristina se simte foarte mândră că provine din Criș. În același timp, este convinsă că familia, persoanele apropiate din viața ei cât și cei care au contribuit la formarea sa au reprezentat pentru ea modele de inspirație și factori de motivare care au determinatr-o întotdeauna să-și atingă ceea ce și-a propus.

 

Laurențiu Gavra