Inchide

Viața în Paris e o "sărbătoare continuă"


Se spune că omul sfințește locul, dar la rândul lor și locurile lasă asupra noastră o amprentă puternică. Având fiecare o notă aparte, orașele sunt pline de personalitate, ele au capacitatea de a  modela ceea ce suntem, dar în același timp, fiecare dintre noi, completăm în felul nostru, peisajul aparte al locurilor în care trăim.

Într-o carte a sa, renumitul romancier Ernest Hemingway spunea că “dacă ai fost destul de norocos să fi trăit la Paris în tinerețe, lucrul ăsta va rămâne cu tine oriunde te-ai duce, pentru că Parisul e o sărbătoare continuă”.  Pornind de la această ipoteză, Mădălina Ignat ne împărtășește propriile impresii despre cele știute sau mai puțin cunoscute din "orașul luminilor".

De ce Paris? Am fost mereu fascinată de viața pariziană. Datorită lui Cioran, Sartre, Simone de Beauvoir, am cunoscut Parisul înainte să îl vizitez! Știam deja că Les deux Magots avea să fie “cafeneaua mea”, că în Shakespeare and Company voi răsfoi cele mai multe cărți, că prin Jardin du Luxembourg îmi voi prăfui sandalele, că mă voi pierde pe străzile înguste ale Cartierului Latin, că la Teatrul Ionesco voi revedea la nesfârșit “Cântăreața cheală”.

A avut un motiv anume sau pur și simplu l-ai ales ca destinație? Orașul în sine a fost motivul meu. Călătoriile în acest oraș al literelor au început să încolțească în mine de când am cunoscut prin ochii scriitorilor stilul boem al Parisului.

Cum își găsește fiecare locul în mega-metropolă franceză? Complexitatea Parisului oferă ceva fiecărui locuitor. Libertatea de a te exprima, de a fi nonconformist, inspirație, de la simplitate, modestie pînă la lux, extravaganță, faimă… Parisul acordă fiecăruia posibilitatea să trăiască ‘la vie en rose’.

Cum te regăsești printre francezii parizieni? Mă simt norocoasă să fiu printre francezii parizieni. Mă regăsesc mereu în stilul lor de viața, în stilul lor vestimentar, în modul lor de a gândi, de a se comporta, în muzica lor, în tot... Simt că aici mi-am găsit locul.

Care e modul de viață pe care l-ai adaptat? Parisul mi-a influențat mult modul de viață. Într-un oraș care te surprinde continuu, activitățile cotidiene prind un alt contur. Fie că merg dimineața să cumpăr o bagheta de la boulangerie, că traversez orașul să ajung la lucru, că îmi fac loc printre turiști să o ascult pe Edith Piaf “cântată” la fierăstrău la colț de stradă, că adorm la soare pe malul Senei sau că alerg să prind metroul, viața în Paris e “o sărbătoare continuă”.

Există un spirit autentic care îi influențează pe cei care locuiesc acolo? Fie că ești locuitor al orașului sau turist pentru câteva zile, ești inevitabil influențat de spiritul Parisului. Nu degeaba este cunoscut ca orașul iubirii, orașul literelor, orașul luminilor, capitala modei, capitala culturală, raiul scriitorilor. În acest oraș teatral te simți tot timpul un spectator.

Fețele nevăzute ale orașului din perspectiva citadinului? Locurile rău famate, prostituția, mizeria, sărăcia suburbiilor, cerșetoria, furtul, costurile exagerat de ridicate sunt aspecte mai puțin scoase în evidență sau eclipsate de frumusețea orașului.

Care e prețul plătit? Sunt departe de familie şi prieteni. Mi se face mereu dor de tocăniţa de pui cu mămăliga de acasă cum doar mami știe să o facă.

Iar dacă ar fi să o ia de la capăt, o nouă destinație s-ar numi:

Paris, voilà!

Parisul nu se sfârșește niciodată,  impresiile oricărei persoane (de aici) sunt foarte diferite de ale alteia" - E Hemingway

 

L.G.