Inchide

Zacuscă de ciuperci


Pentru o porţie de zacuscă de ciuperci e nevoie de următoarele ingrediente:

-5 kg gogoşari sau ardei kapia

-3 kg ciuperci ( de preferinţă ciuperci de pădure  sau Pleurotus)

-1,5 kg ceapă

-jumătate de litru de bulion

-jumatate de litru de ulei

-sare, piper, foi dafin, salicil

 

Se prăjesc gogoşarii cu puţină sare, ciupercile se fierb, iar după ce se răcesc, gogoşarii şi ciupercile se macină. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt, după care se pune la prajit. Se adaugă ciupercile răcite şi măcinate iar apoi, la scurt timp se adaugă şi gogoşarii măcinaţi. Se condimentează cu sare şi piper după gust, foi de dafin, urmând ca la final să se adauge bulionul. Se mai lasă să dea un clocot, se adaugă o linguriţă de salicil şi după aproximativ 5 minute se ia de la foc.

Compoziţia se pune imediat în borcane până e fierbinte, iar înainte ca acestea să fie sigilate se pune puţin ulei încins deasupra fiecărui borcan, astfel încât să se acopere suprafaţa acestuia. Borcanele se pun apoi într-un vas cu apă care să nu depăşescă înălţimea fiecărui borcan, se acoperă cu un material textil, se fierb la foc mic, urmând să fie lăsate apoi să se răcească în vasul cu apă în care au fiert. Poftă bună!